Hírek, események

 • 2023. október 28-án felavatták a Maros megyei Bonyhán található, az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában lévő Bethlen-kastélyt. Az ünnepségen igét hirdetett Kató Béla püspök. Igehirdetésében úgy fogalmazott, hogy beteljesült valami, amit talán még most sem hiszünk el egészen. Kiemelte, hogy ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy hálát tudjunk adni, mert „aki képes hálásnak lenni, az nem csak önmaga körül forgolódik”. Hálásnak kell lennünk azért, hogy egy családba, ebbe az egyházba és ebbe a nemzetbe születhettünk bele, de a közösségi öröm mindig csak akkor valósulhat meg, ha mindenki a maga helyén végzi a maga feladatát.
  fotó
  Az igehirdetés után elsőként Borsos Melinda, az Erdélyi Református Egyházkerület Nőszövetségének elnöke köszöntötte az Erdély minden pontjáról egybegyűlt közel 5000 jelenlevőt. Mint mondta, a kastély 2013-ban történt átvétele után sokan megkérdőjelezték a döntésüket, és feltették a kérdést, hogy miért vettek ekkora terhet a vállukra, miért is kellett ez a kastély a Nőszövetségnek. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a kastély nem „kellett”, hanem ajándékba kapták, amelyet első perctől nem teherként, hanem misszióként fogtak fel. Az álmok megvalósulása azonban nem egyszerű folyamat. A közösségi összefogásnak és Magyarország kormányának hála, most lezárult egy korszak, és kezdődik egy új, amely épp a múltról fog tanúskodni. A munka nem ért véget. Újabb tervezési folyamatok következnek, hogy megtöltsék a helyet tartalommal, hogy ezáltal még több új érték születhessen.
  A kastély átadási ünnepségén részt vett Bethlen Julianna grófnő, aki mindenekelőtt háláját fejezte ki, hogy családja ősi fészkét így láthatja. A kommunizmus idején ő és testvére, Bethlen Fruzsina külföldre emigráltak, ám a rendszerváltás után, a restitúciós törvény megszületésekor mindent megtettek azért, hogy visszakapják államosított kastélyukat. Ez 2008-ban sikerült is, az épületet pedig az Erdélyi Református Egyházkerületnek ajándékozták. Bethlen Julianna grófnő úgy fogalmazott, hogy álljon itt ez a kastély régi pompájában, és hirdesse a Bethlen család mindennél erősebb hazaszeretetét!

  A köszöntőbeszédek sorát Jors Alin, Bonyha polgármestere folytatta. Kiemelte, hogy a kastély a környék legfontosabb helye lett, és a község hálával tartozik a Református Egyházkerületnek, amiért ilyen szépen rendbe tette. A polgármester egy köszönő és elismerő oklevelet is átadott Kató Béla püspöknek.
  fotó
  Nagy János, a magyar Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket Magyarország kormánya nevében. Egy Margaret Thatcher idézettel nyitotta beszédét, miszerint „a politikában, ha azt akarod, hogy valamiről beszéljenek, szólj egy férfinak, ha azt, hogy valamit elvégezzenek, egy nőnek.” Az államtitkár kiemelte a nőszövetség szerepét a Bethlen-kastély felújításában. Az ünnepi beszédeket az erre az alkalomra készült Tisztességes hírnév, örökös vagyon című kiadvány bemutatása követte Tanászi Árpád, a könyv szerkesztőjének tolmácsolásában.
  A könyvbemutató után került sor a kastély ajtóinak ünnepélyes megnyitására. A nemzeti színű szalag elvágása után az egyházi képviselők, valamint a meghívott vendégek léptek be először a felújított kastélyba, majd csoportonként, minden érdeklődőnek lehetősége nyílt végigsétálni a múltról tanúskodó új falak között.
  (Fotók: Kiss Gábor / reformatus.ro)