Kezdőlap

Közelebb kerülni Istenhez és egymáshoz

Vasárnap nem a plázákban sétálnak, vásárolnak, nem házi feladatokat készítenek, és nem a barátokkal találkoznak, hanem templomba mennek, együtt ebédelnek, és a délutánt, estét otthon, közös programokkal töltik. Kilépnek a hétköznapokból, Istenhez és egymás felé fordulnak. Sárossy Krisztinával beszélgettünk az ünnepekről és azok fontosságáról.

Közös elhatározás

Krisztina és férje, Attila különböző szokásokat, hagyományokat hozott a közös családi életükbe. Mint Krisztina meséli, nekik otthon is fontos volt az ünnep, mindig nagy készülődések előzték meg, különösen az egyházi nagy ünnepeket. De inkább a külsőségek voltak a fontosak, hogy rend legyen, finom sütemények és ételek készüljenek, és minden kész legyen az ünnepre.
Amikor közös életüket elkezdték, akkor elhatározták, hogy tudatosan figyelnek az ünnepekre, legyen az vasárnap, születésnap vagy más, egyházi ünnep. Ehhez az elhatározásukhoz tartották is magukat, és három lányukat is úgy nevelték, hogy megérezzék és megértsék a vasárnap és az ünnepek fontosságát. Vasárnap számukra a közös együttlét alkalma. Együtt mennek templomba, a lányokat már egész pici korukban vitték az alkalmakra, ma is közösen mennek a 14 éves Mónikával, a 12 éves Annával és a 8 éves Noémivel. A vasárnapi ebéd után olyan programokat szerveznek, amelyekben mindenki kedvét találja, társasjátékoznak, beszélgetnek, elcsendesedve készülnek az új hétre. A házi feladatok már szombaton kész vannak, a baráti társaságokkal is szombatonként találkoznak, a vasárnap Istené és a családé.
„Az egész hét után szükségünk van az elcsendesedésre. Nem hallgatunk rádiót, nem nézünk tévét, az istentiszteleten Istenre, otthon egymásra figyelünk. Kell a megállás, kellenek a közös családi programok, együttlétek, a feltöltődés.”

Nem mindig sikerült

Krisztina arról is mesélt, hogy mivel tüdőgyógyászként dolgozik, a koronavírus-járvány ideje alatt sokszor nem tudták csendben és maguknak megtartani az ünnepet. Akkor sokat dolgozott, sokat kellett telefonon egyeztessen, betegeket meghallgasson. Akkor, de most is, sok betegnek elég, ha meghallgatja őket, ha lelki támaszt nyújt nekik. De mindez negatívan érintette a családot, a lányok nehezen viselték, hogy édesanyjuk nem csak rájuk figyel, a vasárnapok nem csak a családé.
Éppen ezért most újra, még jobban figyelnek arra, hogy templomba tudjanak menni, és együtt lenni. Böjtfőkor is közösen vettek úrvacsorát a férjével, és utána arról is beszélgettek, hogy a böjtben, a húsvétra készülve, hogyan tudnák még jobban megélni ezt az időszakot. Készítettek egy naptárt, amelyben felírták, hogy minden nap mire figyelnek oda, miről mondanak egy kicsit le, ide bekerült például, hogy egy nap nem tévéznek, vagy más kisebb dolgokról mondanak le. Adventben is így, tudatosan készültek az ünnepre, minden nap egy kicsit ráfordították figyelmüket és lelküket a közelgő ünnepre.

A Sárossy család

A családi ünnepek is fontosak

A családban a születésnapok is nagy jelentőséggel bírnak. A lányok már ébredéskor egy kis meglepetést kapnak, köszöntik őket, hiszen aznap ők egy kicsit fontosabbak, ők az ünnepeltek. Mindig megkérdezik őket, hogy mit szeretnének, mire vágynak, de fontos a meglepetés is. Hogy a barátokkal, családtagokkal tudjanak közösen ünnepelni. Krisztina mosolyogva meséli, hogy férje negyvenedik születésnapján is egy meglepetés bulit szerveztek neki, nagyon jól sikerült.
Megkérdeztük, hogy a vasárnapi programokhoz mit szólnak a kamaszkorban levő, lépő lányok. Elmondta, hogy egyelőre nincsenek ellenkezések, elmondják ugyan, hogy azokon az ifjúsági alkalmakon, amelyekre járnak, ott vidámabbak a keresztyén zenék, mint a templomban. Konfirmálásra készülő nagylányukkal most beszélgettek a vallástétel fontosságáról, arról, hogy mit is jelent a konfirmálás, a református vallás és arról, hogy a konfirmálás egy döntés, amit komolyan kell venni.
Beszélgetésünk során Krisztina többször elmondta, hogy férjével arra törekednek, hogy tudatosan megéljék az ünnepet, és átadják ezt a gyermekeiknek is, remélve, hogy a vasárnap, az egyházi és családi ünnepek megtartása, megőrzése fontos lesz nekik most és a későbbiekben is.

- Mária és Márta Magazin -